3320 гр.Козлодуй, обл.Враца, ул. "Панайот Хитов" 1А

Нова крачка към 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

    Официалното, но закъсняло с ден съобщение на правителствения пресцентър гласи, че на заседанието си на 30 юли Министерският съвет е приел решение, с което се одобрява докладът на министъра на икономиката и енергетиката за сключване на акционерно споразумение между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", "АЕЦ Козлодуй" и Westinghouse Electric Company LLC.

От пресцентъра подчертават, че акционерното споразумение влиза в сила след одобряване окончателно от следващото правителство, в т.ч. на споразумението за финансов модел и на договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство по съответния надлежен ред.

Подписването на акционерното споразумение обаче е предусловие за подготовката на двата документа, така че съобщението на МС изглежда нелогично. Решението на кабинета на практика дава зелена светлина за подписване на споразумението, като ефективно то ще влезе в сила след одобряване от новото правителство. Не става ясно обаче какво би се случило, ако следващият кабинет не хареса договореното. От Westinghouse бяха определили като краен срок за подписване 30 септември, но тогава парламентарните избори все още няма да са минали. В сградата на БЕХ Не внесе повече яснота и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. На излизане от сградата на БЕХ в четвъртък следобед след близо тричасова среща той отрече да е подписвано споразумение. Генов беше категоричен и че не са поемани финансови ангажименти. Представители на Westinghouse не бяха забелязани на срещата, но е възможно срещата с тях да се е провела на друго място. До редакционното приключване на броя от американската компания не потвърдиха, че за четвъртък е планирано подписване на споразумението.

Припомняме, че преди няколко дни в България пристигна главният изпълнителен директор на американската компания Дани Родерик, който се срещна с Орешарски. Информация за визитата му обаче излезе чак след това.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/07/31/2354082_nova_krachka_kum_7-i_blok_na_aec_kozlodui/

 

тел.: 0973 7 21 04                    факс: 0973 7 24 22                    e-mail: newbuild@npp-nb.bg                    www: www.npp-nb.bg


 

„АЕЦ КОЗЛОДУЙ–НОВИ МОЩНОСТИ“ ЕАД

Република България, област Враца, община Козлодуй, гр. Козлодуй 3321, площадка АЕЦ - Козлодуй

Статут: юридическо лице, еднолично акционерно дружество (ЕАД)
Размер на капитала: 14 000 000,00 лв.

Собственост и органи на управление.
Собственост „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, ЕИК 106513772,

Органи на управление Едноличен собственик на капитала;
Съвет на директорите (СД)

 


 

© 2015   184 atlr.